zaterdag 6 november 2010

Singer naaimachines

Na een spannende rit met 3 minibusjes arriveren we in een naaiatelier, opgericht door de vakbond KSBSI. We bevinden ons middenin een sociaal economie project. Na de crisis werden veel werknemers werkloos. De werknemers sloegen de handen in elkaar en konden met de steun van KSBSI aan de slag in een eigen naaiatelier. In dit project werken de mensen in goede arbeidsomstandigheden. Ze krijgen het minimumloon en werken duidelijk onder minder druk dan de arbeidsters in (de meeste) grote kledingfabrieken. Het project is een jaar jong en is nog zeer kleinschalig. Momenteel werken er 2 à 3 werknemers permanent. Als er grote bestellingen zijn, worden er extra werknemers voor die bestelling aangeworven. Als de zaken goed gaan, krijgen de mensen een maandloon uitbetaald aan het wettelijk minimumloon. Als er weinig bestellingen zijn, zijn ze echter genoodzaakt om de werknemers per stuk uit te betalen.

Dit naaiatelier heeft niet de bedoeling om grote winsten te maken, wel om rond te komen natuurlijk. Hopelijk lukt het om op termijn wél winst te maken zodat hun ambitie om een vormingscentrum op te richten ook waargemaakt kan worden. KSBSI hoopt op die manier meer mensen meer kansen te geven op de reguliere arbeidsmarkt. Bedrijven vragen immers geschoolde arbeidskrachten.

We vroegen aan één werkneemsters hoe zij hier terecht kwam: "Ik heb hier gewoon gesolliciteerd en had de juiste vaardigheden om aan de slag te gaan. Vroeger had ik geen werk, en nu hebben zowel mijn man als ik een job zodat we rondkomen."

Garteks en KSBSI laten hier regelmatig T-shirts maken en maken zo promotie voor dit atelier. Wie weet kunnen wij via onze leveranciers van schone kleren ook promotie maken voor dit atelier?

wij waren alvast overtuigd!

Morgen vertrekken we in 3 groepen naar verschillende provincies. Een groep gaat naar Semarang in plaats van Jogjakarta, dit zal heel wat veiliger zijn en er is reeds een alternatief programma voorzien, dat heel interessant lijkt. Groep 2 gaat naar Medan en groep 3 gaat naar Kalimantan. We kijken er alvast naar uit en jullie horen er vast nog van...

Groetjes,
Leen

3 opmerkingen:

  1. Wij volgen jullie belevenissen met veel interesse en duimen voor de nodige positieve energie en acties! Doe het daar nog goed, en hou ons op de hoogte!
    Regenachtige groetjes aan iedereen, maar zeker aan Marie Jeanne, van Jort, Saskia en (de) Mona (L)Isa, nu even in Parijs...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. groetjes van Annelies en kathy, op het menu stond vis en tagiatelli enhet heeft me gesmaakt!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We missen onze zwarte Karine. Zeg wel tegen Hedwig dat hij uit de buurt moet blijven van ons Karine.
    Hier ook onze schoenmaten: 41, 39, 37, 36 , 42, 40, 39 en een halve. En voor ons Vivke ne 34.
    Groetjes van de bende van Carrefour (wij gaan nu hard vergaderen!)

    BeantwoordenVerwijderen